Personatges

Llucifer

Dins de l’estructura del ball és un dels personatges principals i característics, cabdill dels Diables i per tant el més malèvol. Sempre ha existit i és un element de referència per la seva vistositat i espectacularitat. Porta un vestit notablement diferent a la resta. Destaquem:

 • El seu ceptrot, element des d’on s’encenen tot tipus de pirotècnia pròpia dels diables. El seu diseny permet encendre molta més pirotèncnia a l’hora que un diable normal.
 • És la figura principal en els versots o parlaments, personatge conductor que introdueix la resta de diables.

 

Diablessa

També és un dels personatges principals i significatius dins dels balls de diables. Del sexe fenení i únic dins la colla, personatge groller, luxuriós i exposat a la mala vida. Destaquem:

 • Al llarg de la nostra història aquesta personatge ha estat portat per un home. En la diablessa és on destaca més el tó satíric d’aquest entremés.
 • El seu ceptrot és una mica més petit que el del Llucifer.

 

Tabalers

Són els diables responsables de la part rítmica i instrumental del ball. Vesteixen com la resta de diables i no llencen foc. Destaquem:

 • El nostre toc de tabal ha estat adaptat en altres balls de diables d’arreu de Catalunya.
 • En la representació del ball parlat aquest personatges són muts ( no pronuncien versot). (Tret d’alguna escepció)

 

Encenedor

Diable responsables d’encendre la pirotècnia en les actuacios. És el màxim responsables de la seguretat i ritme de foc en l’actuació. Destaquem els diferents tipus d’enceses:

 • Carretillades: encesa de tots els diables al mateix temps
 • Sentada: encesa de tots els diables aseguts
 • Enceses de Llucifer i Diablessa

 

Diables

Són els personatges majoritaris dins del ball. Tradicionalment són subordinats del seu cabdill Llucifer i representen el mal. El seu complement és una maça des d’on s’encén la pirotècnia. Destaquem:

 • La manera de saltar caracteristica del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. També adoptat per altres colles de diables.

 

Arcàngel

Personatge únic dins de l’estructura del ball, representa el bé que lluita contra el mal, adoptant la forma de l’Arcàngel Sant Miquel. Aquest element només apareix en cercaviles protocol’aries i en la represenstació del versots. Destaquem:

 • Figura que llueix vetsit blanc, ales, corona, espasa i escut, i que està representada per un nen o una nena.

 

Tan importants com els elements principal del ball són:

Bossers: responsables de portar les bosses de pirotècnia i subministrar-la als diables durant l’actuació. El nombre de bossers varia depenent de la quantitat de pirotècnia de cada actuació.

Farmaciola: persona responsable de les cures i portador dela farmaciola.

Aiguader: persona que reparteix aigua als diables.

CONTACTE